חובות וזכויות של בעלי דירות

האם מותר לשחק בין שתיים לארבע אחר הצהרים? האם מותר לעשות שימוש עצמי ברכוש המשותף? מעוניינים לדעת את התשובות לשאלות החשובות ביותר אודות הזכויות והחובות של בעלי דירות בבניינים משותפים? התחילו לקרוא!

 

תקנון הבית המשותף

הדבר הראשון והחשוב ביותר אותו יש לדעת הוא שלכל בית משותף יש תקנון והוא זה שמגדיר ומסדיר את כל הקשור אל המימד המשפטי אם מבחינת הזכויות והחובות ברכוש המשותף ואם מבחינת הזכויות והחובות הנוגעות אל הבית המשותף. מבחינה משפטית התקנון מחייב ממש כמו חוזה ובעלי הדירות יכולים לשנות הוראות מסוימות הרשומות בו באם מתקבל רוב של הדיירים (דבר הנעשה על ידי הצבעה באסיפת דיירים). אסור לשנות זכויות או לקבוע חובות בתקנון ללא הסכמת בעלי הדירות והחובה הראשונה של כל בעל דירה בבית משותף היא לשלם את דמי הועד הנדרשים ממנו על ידי נציגי ועד הבית. דבר שכולל גם הוצאות חריגות וחד פעמיות.

 

ניתן לביצוע - ללא הסכמת בעלי הדירות

יש אפשרות לבצע התאמה לשער הכניסה לבית  או לדלת הכניסה לבית ללא שינוי של הפתח עצמו מבחינת צורה, מבנה או מידות.  ניתן להתקין מאחז יד, להחליף מאחז קיים או לשנות את המיקום של המאחז. יש אפשרות להתקין תאורה בכניסה לבית , לשייף את הריצוף או המדרגות וזאת במטרה למנוע החלקה. ניתן להתקין שילוט הכוונה בשטחים המשותפים של הבית, להתאים אביזרי חשמל קיימים לצרכי אדם עם מוגבלות, יש אפשרות לשנות את גובה תיבת המכתבים של הבית, ברז השטיפה והראי המותקן בשטח המשותף של הבית. בנוסף, באם לדייר יש מקום חניה שמשויך אליו, הוא יכול להתאים אותו לצרכיו ובלבד שלא ישנה את המיקום שלו, הצורה שלו או הגודל שלו. באם מדובר על בעל דירה בעל מוגבלות כלשהי או בעל מוגבלות ששוכר את הדירה, בעל הדירה רשאי לבצע התאמות ברכוש המשותף ללא אישור של שאר הדיירים.

 

הסכמת רוב הדיירים – חובה!

באם מעוניינים להתאים את דלת הכניסה לבית או שער הכניסה לחצר של הבית ובאם מעוניינים לבצע בדלת זו כל מיני שינויים במידות, בצורה ובמיקום חובה להעלות את הדבר באסיפת דיירים ולזכות בהסכמה של רוב דיירי המבנה המשותף על מנת לבצע את הפעולה. דבר זה תקף גם לגבי הרחבת שביל הגישה הקיים של הבית, סלילת שביל חדש, ביטול מדרגות קיימות או בניית מדרגות חדשות, שינויים במדרגות הקיימות, שינוי של הריצוף בחלקי הבית המשותף, בנייה של גדר חדשה או הריסת גדר קיימת והרשימה עוד ארוכה.

 

היתרים ואיסורים נוספים

התקנת דוד שמש – בעל הדירה יכול להתקין דוד שמש על הגג המשותף של הבית וזאת אם הוא קיבל היתר להתקנתו לפי חוק הבנייה והתכנון ואם המקום בו הוא מעוניין להתקין את הדוד לא שימש למטרה אחרת עליה החליטו הדיירים בישיבת ועד הבית.  ובתנאי שהתקנתו של הדוד וכל הצינורות הקשורים אליו תעשה במינימום פגיעה לצד החזותי של הבית. באם גודל הגג אינו מספיק להתקנת כמות דודי שמש ככמות הדירות באותו בניין משותף, בעל הדירה יהיה רשאי להתקין דוד שמש רק לאחר הסכמתם של כל בעלי הדירות האחרים.

התנתקות ממערכת חימום מרכזית - באם באותו בית משותף יש מערכת חימום מים מרכזית או מערכת הסקה מרכזית ואחד מבעלי הדירות אינו מעוניין  בזאת, הוא רשאי להתנתק ממערכת זו וזאת על חשבונו ואין צורך בהסכמתם של בעלי הדירות האחרים. באם מדובר על מערכת שמשלבת מים והסקה הדייר יכול להתנתק משני הדברים יחדיו, אך לא מאחד מהם.

תאורה בשבת – בעל דירה יכול להחליט וזאת ללא הסכמתם של הדיירים להתקין מנגנון הפעלה אוטומטי של תאורה ללא חילול שבת ברכוש המשותף. באם הוא מחליט לעשות זאת הוא זה שיישא בהוצאות האחזקה של המנגנון והפעלתו והוא חייב למסור על כך הודעה מוקדמת ובכתב לועד הבית.

כבלים וצלחות קליטה – באם מדובר על מסלול משותף נדרשת הסכמה של רוב בעלי הדירות בבית המשותף. באם מדובר על מסלול פרטי, בעל הדירה חייב לקבל את ההסכמה מנציגות וועד הבית ולהתחייב להתקין את הצלחת בהתאם לכל ההתניות. בנוסף, בעל הדירה חייב לפנות לבעל הזיכיון 30 יום לפני הבניה על מנת לקבל את הסכמתו.

תיקונים ושיפוצים - בעל דירה לא יבצע עבודות תיקון או שיפוץ הגורמות לרעש והטרדה לדיירי המבנה המשותף בין השעה שמונה בערב לשבע בבוקר בימי חול ובימי מנוחה בין חמש אחר הצהריים לשבע בבוקר.

חבטת שטיחים – אדם לא יחבוט שטיחים בין שתיים לארבע ובין השעות שבע בערב לשבע בבוקר.

 

רשימת החובות, הזכויות, ההיתרים והאיסורים עוד ארוכה. באם לא מצאתם לא מצאתם תשובה לשאלה, יש אפשרות לפנות אל האגודה לתרבות הדיור. בהצלחה!

כדי לחסוך לכם הרבה כאב ראש - HomeNet - תוכנה חינמית לניהול ועד הבית


כתבות נוספות

article thumb
כרטיס הביקור של הבניין שלכם – גינה משותפת

גינון סביב הבניין מוסיף מאוד למראה הכללי. במקום להיכנס לבניין אפרורי ונטול אופי, בעזרת גינה תחושת בית יכולה להתעורר כבר כשאתם הולכים בשביל הגישה לאורך צמחייה פורחת. גינה גם הופכת את האזור המת סביב הבניין למקור הנאה לדיירים ולילדיהם. אז איך עושים את זה נכון? האפשרויות לפניכם:

07/10/2016 00:00:00
article thumb
הוצאות חריגות בבניין משותף

מהי הוצאה חריגה בבניין משותף? האם ניתן לחייב בהוצאה זו ללא אישור של רוב בעלי הדירות במבנה המשותף ומתי מחוייב רוב של 100% מהדיירים על מנת לאשר הוצאה חריגה זו או אחרת? על שאלה זו ואחרות נסביר במאמר זה.

 

02/02/2017 11:22:42
article thumb
דמי ועד הבית – לא מעוניין לשלם! כל שיש לדעת

רבים תוהים האם מותר לוותר על אחת מאותן הוצאות המוכרות לבעלי דירות ושוכרי דירות, דמי ועד הבית. האם  מותר לא לשלם את דמי ועד הבית בהיבט המשפטי ומה קורה בכל הקשור אל אי תשלום בהיבט החברתי? האם מותר לעשות שיימינג למי שלא משלם? במאמר זה תמצאו תשובות לשאלות אלו ומידע חשוב נוסף אודות הפעולות אותן ניתן לעשות באם אחד הדיירים בבניין אינו משלם את דמי ועד הבית.  

ההיבט המשפטי – דמי ועד הבית

סעיף 58 של חוק המקרקעין מורה על כך שבעל דירה חייב להשתתף בהוצאות הניהול והאחזקה של רכוש משותף ולהבטיח את כל השירותים המחויבים לרכוש המשותף על פי דין. כלומר, כל בעל דירה חייב לשלם דמי ועד בית על פי חוק. 

02/02/2017 11:22:42
article thumb
תוכנה לניהול ועד בית חינם Online או תשלום דמי ניהול? | Homenet


בקרב כל דיירי הבניין קיימת הסכמה מוחלטת על כך שמישהו חייב לעמוד בראש וועד הבית וזאת על מנת להבטיח את האסתטיות, הפונקציונאליות והנוחות של כל הקשור אל המבנה בו הם מתגוררים. הבעיה מתחילה כאשר צריך לקבל החלטה בנוגע לאותו אדם שיבצע את המטלה הסיזיפית. במאמר זה נמנה את האפשרויות הקיימות כיום לניהול של וועד הבית ונספק את התשובה המוחלטת באשר לשיטה החסכונית ביותר של ניהול וועד הבית. הבה נתחיל..

29/12/2016 11:22:42
article thumb
תשלום ועד הבית באשראי

את הסיטואציה הבאה חוו מיליוני ישראלים בכל רחבי הארץ: בשעות הערב המאוחרות מדי נשמעות דפיקות בדלת. שכנה רוגנת שאת שמה לא תדעו לעולם דורשת בכעס תשלום ועד בית. "אבל רק לפני שבועיים שילמנו", אתם טוענים בפניה, אך היא משיבה בקוצר רוח שצינור המים נשבר ועל כלל השכנים לשאת בעלות המוגזמת.

29/12/2016 11:15:29
article thumb
העברת הניהול של וועד הבית למערכות דיגיטליות

ישראל של היום היא ישראל דיגיטלית, חדשנית, עם אצבע על הדופק בכל הקשור אל חידושים טכנולוגיים ומדי תקופה מיטב המוחות בישראל מציגים פיתוחים חדשניים רבים שמקבלים הכרה בינלאומית בארץ ובחו"ל. כל אלו מובילים למסקנה חד משמעית, העולם התחיל באנאלוגי וכעת ניתן לפסוע לעבר הקידמה רק באמצעות הדיגיטלי.

במאמר זה נתמקד במערכת HOMENET, מערכת דיגיטלית חדשנית שעיקרה ניהול וועד הבית. כי היום אין שום סיבה שניהול וועד הבית יעשה בשיטה הישנה בה וועד הבית דופק על דלת הבית בשעות שונות ביממה וזאת על מנת להשיג את הדייר ולגבות את התשלום. כיום, יש אפשרות של ניהול ועד הבית בקלות וזאת על ידי מערכת דיגיטלית חדשנית וחינמית.

29/12/2016 11:22:42
נגישות